2022
En col·laboració amb:

Subvencionat per:

Objectius del projecte
Aquest projecte tenia com a objectiu crear una aplicació per connectar els clients amb restaurants circulars, oferint informació sobre el compromís dels establiments amb la sostenibilitat. La Càtedra d’Economia Circular va participar en la caracterització del segment i en el desenvolupament d’indicadors ambientals i socials per identificar els establiments que compleixen amb criteris de circularitat.

Objectius específics:
-
Definir el perfil dels usuaris i restaurants, basant-se en dades demogràfiques, geogràfiques i econòmiques.
-
Establir un sistema d’indicadors de sostenibilitat que permeti avaluar els restaurants en termes d’impacte ambiental i social.
-
Crear un model de segmentació per adaptar les campanyes a clients amb valors de sostenibilitat
Metodologia i enfocament
L’enfocament va incloure les següents fases:
Anàlisi de mercat:
Es va realitzar una avaluació quantitativa i qualitativa del sector de la restauració sostenible, identificant tendències com l’augment de l’ús d’envasos reciclables i la demanda creixent per plats sostenibles i dietes especials
Desenvolupament d’indicadors:
Es van definir indicadors clau per avaluar la circularitat en els restaurants, com la gestió de residus, l’ús d’energia, i l’aplicació de pràctiques de proximitat i reducció de malbaratament.
Definició del mercat objectiu:
Es va aplicar una segmentació basada en TAM/SAM/SOM per quantificar els establiments potencials a Espanya, Catalunya i Barcelona
Resultats obtinguts
Definició de segments de mercat
Es va identificar que el 50% dels restaurants d’Espanya tenen algun nivell d’interès en la sostenibilitat, amb una alta concentració a ciutats com Barcelona, on la preocupació per la circularitat és més elevada.
Establiment d'indicadors de circularitat
Es van definir criteris per integrar restaurants que utilitzin envasos sostenibles, redueixin residus, i apliquin pràctiques d’ecodisseny per a l’eficiència de recursos, així com la possibilitat de realitzar auditories per obtenir millores en sostenibilitat
Impacte potencial
Aquest projecte ha permés:
- Augmentar la visibilitat dels restaurants sostenibles, oferint una eina per als usuaris que busquen establiments compromesos amb el medi ambient.
- Impulsar la circularitat en la restauració, incentivant els restaurants a millorar les seves pràctiques per aparèixer a l’aplicació.
- Reduir l’impacte ambiental en el sector de la restauració mitjançant el foment de bones pràctiques, com l’ús de materials reciclats i la reducció de residus.

Per més informació teniu el vídeo següent: